Travelling the World: Ναύπλιο | nickpanagodimitropoulos blog

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Ναύπλιος…
γιος του Ποσειδώνα, πατέρα των Λύκων, και της Δαναΐδας Αμυμώνης.
Στις 18 Ιανουαρίου 1823, το Ναύπλιο ορίζεται «Καθέδρα της Κυβέρνησης» και το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως» τυπώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου 1825.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο στις 8 Ιανουαρίου 1828 και με ομάδα αρχιτεκτόνων που είχε μαζί του, έδωσε ζωή στο όραμα μιας Νέας Αρχής, έπειτα από μακραίωνη υποταγή των Ελλήνων σε κάθε λογής κατακτητές, με τελευταίους τους Οθωμανούς, ξεκινώντας «μαγικά».
Δηλαδή… πολεοδομικά.

Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το όνειρό του, γιατί στις 9 Οκτωβρίου 1831 δολοφονήθηκε στην πόλη που αγάπησε, από «σκοτεινά» συμφέροντα σε πρώτη ανάγνωση, θυσία στον Βωμό της Ιδέας όμως, σε «απόκρυφη», έτσι ώστε να προστατεύει «μαγικά» την πόλη.
Το Ναύπλιο βυθίστηκε σε αναρχία μέχρι την έλευση του Βαυαρού φιλέλληνα, με Ελληνικές ρίζες, Όθωνα στις 25 Ιανουαρίου 1833, ο οποίος μετέφερε την έδρα της Κυβέρνησης των Ελλήνων στην Αθήνα, για την οποία η δική του ομάδα συνεργατών είχαν ήδη έτοιμο το «μαγικό» σχέδιο ανοικοδόμησης της Πόλης, μαζί με την Ιδέα, κάτι που έμεινε στα «χαρτιά».

Το πρώτο νόμισμα της Ελλάδος μετά την Τουρκοκρατία είχε σύμβολο τον Φοίνικα, μυθικό πουλί της Αναγέννησης, αφιερωμένο στον Δία, σύμβολο επίσης και της Φιλικής Εταιρείας.
Η ιδέα του νομίσματος ανήκε στον Ιωάννη Καποδίστρια, και έγινε δεκτή στην 4η Εθνοσυνέλευση, η οποία έλαβε χώρα στο Άργος, από τις 11 Ιουλίου, έως τις 6 Αυγούστου 1829.
Ο Φοίνικας αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του…
όπως και η των Ελλήνων Ιδέα. Ναύπλιο Αργω-λίδας…
Εκεί όπου το πλοίο (Ναυ) συναντά το… πλίο.
Και η θρυλική Αργώ αναμένει να επανδρωθεί από Νέο Πλήρωμα για μια Νέα, Πανανθρώπινη Εκστρατεία…

Ιδιαίτερα βιβλία…
για ξεχωριστούς ανθρώπους.

©2004-2020 Νικόλαος Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.

Η ARKADIAN – N.S.P. στο Facebook

arkadian

Καλωσήλθατε στην ARKADIAN.
Ενημερωθείτε για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, τα σεμινάρια και τις υπηρεσίες που σας παρέχουμε. Πλοηγηθείτε στον ιστότοπό μας και βρείτε Συμβουλές Αυτοπροστασίας, Συμβουλές Προπόνησης και Διατροφής, θέματα Πολεμικών Τεχνών και Αυτοβελτίωσης, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε «ιδιαίτερους» τομείς της Γνώσης, Συμβουλές Management & Marketing, βιβλία και άλλα πολλά.

Et in Arkadian ego.
Join us…Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s