Ο Καταναγκασμός του Facebook | nickpanagodimitropoulos blog

facebook

Οι άνθρωποι πάνε για μπάνιο στην θάλασσα, για να ανεβάσουν φωτογραφίες στο Facebook.
Πάνε για καφέ, για να ανεβάσουν φωτογραφίες στο Facebook.
Βγαίνουν για φαγητό, για να ανεβάσουν φωτογραφίες στο Facebook.
Παντρεύονται, χωρίζουν, βαφτίζουν, για να ανεβάσουν φωτογραφίες στο Facebook.
Ζουν και αντί να απολαμβάνουν την Στιγμή, το μυαλό τους είναι στο να απαθανατίσουν φωτογραφικά την στιγμή, έτσι ώστε να πείσουν μερικές δεκάδες άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους πως ζουν και περνούν καλά.
Και κάποιος τους έχει πείσει πως Ζωή χωρίς αναμετάδοση στο Facebook…
αποκλείεται να είναι Ζωή.

Στην πραγματικότητα όμως, προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους πως όσο περισσότερα like μαζέψει μια ανάρτηση από την προσωπική τους ζωή (η οποία όχι μόνο δεν ενδιαφέρει κανέναν, αλλά ακόμη περισσότερο γεννά τον Φθόνο στους ανθρώπους που έχουν μάθει να χαίρονται με την δυστυχία των άλλων και να λυπούνται με την ευτυχία τους, για να νιώσουν οι ίδιοι ανώτεροι μέσα στην Μιζέρια της δικής τους ζωής), τόσο καλύτερα περνούν.
Αλλά το μόνο που κατορθώνουν κάνοντας ευτυχισμένο το Εγώ τους, είναι να δυστυχεί ο Εαυτός τους…

Το Facebook, όπως άλλωστε και κάθε Σελίδα Κοινωνικής Δικτύωσης, αν η χρήση του ήταν ορθή, θα σήμαινε Ελευθερία…
τώρα σημαίνει απλά ψυχική Σκλαβιά και Καταναγκασμός.
Εξαιρούνται βέβαια οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν πως μέσω αυτών των Διαδικτυακών Σελίδων, τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε ένα ευρύ κοινό.
Και όχι να πείσουν ακόμη και τον εαυτό τους πως η φανταστική προσωπικότητα με τις υπεράνθρωπες, σαγηνευτικές, απόλυτα τέλειες ιδιότητες δεν είναι ο εαυτός τους, αλλά η… χαρά του ψυχαναλυτή.

Στον τοίχο του στο Φατσοβιβλίο, κάθε «χρήστης» είναι αρχισυντάκτης περιοδικού, ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής, τηλεοπτικός εκφωνητής ειδήσεων, μυστικός ερευνητής απόκρυφων συνωμοσιών, «celebrity», «άνδρας – playboy», «γυναίκα – δηλητήριο» και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί, ή καλύτερα φαντασιωθεί,  καθένας και καθεμία.
Γίνεται Δημιουργός ενός Ηλεκτρονικού Κόσμου.
Ενός Κόσμου όμως Εικονικού…

Το Facebook είναι απλά ένα Παράθυρο στον ΑΛΗΘΙΝΟ Κόσμο.
Προτιμήστε τις Πόρτες για Εκεί…
και γνωριστείτε με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το avatar τους…

Ένα σφάλμα που κάνει ο περισσότερος κόσμος, ΕΙΔΙΚΑ οι χρήστες των Σελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι ότι προσπαθούν να ξεγελάσουν την μοναξιά που κυριαρχεί γύρω μας, με μεγάλο αριθμό εικονικών φίλων και ελάχιστων πραγματικών.
Ο εικονικός φίλος είναι απλά μια μικρή φωτογραφία στην λίστα των likes και ένα σχόλιο σε μια ανάρτηση. Κάποιες, λίγες όμως, φορές, είναι και πραγματικός φίλος.

Ο πραγματικός φίλος είναι ο ώμος στον οποίο θα κλάψεις, το χέρι που θα σου δώσει “give me five”, όταν χαρείς, το χέρι που θα σε φασκελώσει με άλλα πέντε όταν κάνεις βλακεία.
Ένας πολύ σημαντικός λόγος που η κοινωνία μας βυθίστηκε στην Κρίση, είναι η υπερκατανάλωση.
Και η Κρίση έρχεται όταν ξοδεύεις περισσότερα από όσα έχεις.
Αλλά και όταν ξοδεύεσαι περισσότερο από όσο είσαι…

Καλό είναι λοιπόν να μην είναι για εμάς σημαντικότερο το «πόσους ξέρεις», αλλά το «πόσο καλά ξέρεις αυτούς που ξέρεις» και το «ποιους ξέρεις».
Και μικραίνοντάς το στον Εικονικό μας Κόσμο (που πιστέψτε με… δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ απλά και μόνο εικονικός) του Φατσοβιβλίου, θα συμβούλευα:
«Μην σας νοιάζει η έκταση της Λίστας Φίλων… να σας νοιάζει η ποιότητά της».

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν πιο λακωνικοί:
«οὐκ ἐν τῶ πολλῶ το εὔ»…

Η ψυχική σας διάθεση εξαρτάται ΑΜΕΣΑ από τις εικόνες που σας περιβάλλουν. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο οι «Καλοί», όσο και οι «Κακοί», ξοδεύουν πολλές ώρες για να «στήσουν» φωτογραφίες για like και share στο Φατσοβιβλίο.
Αν κάτι δεν πάει καλά με την ψυχική σας υγεία και ηρεμία… μάλλον θα πρέπει να επαναξιολογήσετε τις εικόνες και τα κείμενα που αντικρίζετε καθημερινά στις Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης.
Να επαναξιολογήσετε την λίστα φίλων σας…

Τα μάτια είναι οι Πύλες για την Συνείδηση.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει τον καλύτερο «Πορτιέρη»…

Ο Αριστοτέλης έγραψε στα Μεγάλα Ηθικά του (Βιβλίο 10) πως η φιλία των σπουδαίων ανθρώπων είναι αυτή που πηγάζει από την Αρετή, η φιλία των πολλών είναι αυτή που στηρίζεται στο συμφέρον ενώ η φιλία των άξεστων και τυχαίων βασίζεται στην ηδονή.»
Εγώ θα προσθέσω πως ο Χρόνος η Χαρά (Ηδονή) και ο Πόνος (Οδύνη) είναι ίσως τα σημαντικότερα κριτήρια που «ξεσκαρτάρουν» τις αληθινές φιλίες από τις «φιλίες».
Και πόσο σημαντικό το να στρέφεις το κεφάλι σου και δίπλα σου να βλέπεις φίλους της πρώτης Αριστοτέλειας κατηγορίας…

Το Facebook είναι μια μικρογραφία της Κοινωνίας.
Κάποτε, όταν υπήρχαν ακόμη ανθρώπινες σχέσεις που βασίζονταν στην Αρετή, η ψηφιακή σου οντότητα μπορούσε να γίνει “φίλος” με μια άλλη “ψηφιακή” οντότητα. Αυτή η φιλία, μπορούσε να είναι μια αληθινή “ψηφιακή” φιλία, ή μια “ψηφιακή”… λυκοφιλία.
Όπως άλλωστε και στην Κοινωνία…
Σήμερα, όταν οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων βασίζονται στο Συμφέρον και την Ικανοποίηση του Εγώ, η “ψηφιακή” σου μορφή, μπορεί να έχει “ακόλουθους” ή να είναι “ακόλουθος” μιας άλλης “ψηφιακής” οντότητας, να είσαι χειροκροτητής ή να περιφέρεις τα λόγια και την φωτογραφία του avatar σου δεξιά και αριστερά, τρεφόμενος από τα like της ματαιοδοξίας.
Όπως άλλωστε και στην Κοινωνία…
Δύο κουμπιά είναι η σχέση μας με τον συνάνθρωπο πλέον.
“Κάνε πρόταση φιλίας” και “γίνε ακόλουθος”.
Όπως άλλωστε και στην Κοινωνία…
Μια Κοινωνία γεμάτη Ακόλουθους…
και λιγοστούς Φίλους…

Ολόκληρο το άρθρο «Η Τέχνη του Πολέμου στο Facebook», μαζί με πολλά ακόμη, μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο «Η Φλόγα των Μυστών», βιβλίο το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Εκδόσεις» με τα βιβλία μου και είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής ύλης του Κύκλου Μαθημάτων μου «Το Παιχνίδι της Δύναμης: Κανόνες και Νόμοι».

Τα κείμενα είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή.

Και η Πραγματικότητα γύρω σας, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια…
εσείς οι ίδιοι δεν θα είστε ποτέ ξανά οι ίδιοι.

i-floga-ton-myston-banner

©2004-2018 Νικόλαος Παναγοδημητρόπουλος

Facebook Page

arkadian

Καλωσήλθατε στην ARKADIAN.
Ενημερωθείτε για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, τα σεμινάρια και τις υπηρεσίες που σας παρέχουμε. Πλοηγηθείτε στον ιστότοπό μας και βρείτε Συμβουλές Αυτοπροστασίας, Συμβουλές Προπόνησης και Διατροφής, θέματα Πολεμικών Τεχνών και Αυτοβελτίωσης, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε «ιδιαίτερους» τομείς της Γνώσης, Συμβουλές Management & Marketing, βιβλία και άλλα πολλά.

Et in Arkadian ego.
Join us…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s