Ο «μαγικός» Κολωνός

Κολωνός με υδατογράφημα

Ας ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας στον Μύθο, με μια ματιά στα πρόσωπα της Ιστορίας που σχετίζονται με την ιδιαίτερη αυτή περιοχή της Ιερής Πόλης των Αθηνών.

Οιδίποδας:
Μυθικός βασιλιάς της Θήβας. Ο πατέρας του Λάιος τον άφησε έκθετο στο όρος Κιθαιρώνα όπου τον μεγάλωσαν βοσκοί. Όταν μεγάλωσε, παντρεύτηκε χωρίς να το ξέρει την μητέρα του Ιοκάστη και έκανε 4 παιδιά, τον Ετεοκλή, τον Πολυνείκη, την Αντιγόνη και την Ισμήνη, που ήταν παράλληλα και… αδέλφια του.
Όταν έμαθε την αλήθεια για την Ιοκάστη, από τις τύψεις του έβγαλε ο ίδιος τα μάτια του και τυφλός πια ήρθε στην Αθήνα, στην περιοχή του Κολωνού, όπου σε μυστικό σημείο βρίσκεται το σώμα του θαμμένο για να φυλά την πόλη των Αθηνών, τοποθεσία που γνωρίζουν ΜΟΝΟΝ οι διάδοχοι του Θησέα, μόνον ο Θησέας ήταν παρών όταν ο Οιδίποδας αναλήφθηκε στον Ουρανό σαν δώρο των θεών για την δυστυχία που έζησε χωρίς να φταίει, στην μυστική βασιλική ιεραρχία και γραμμή αίματος που φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Οι δρόμοι του Κολωνού έχουν πάρει τα ονόματα των ηρώων του Θηβαϊκού Κύκλου, Ιοκάστης, Αντιγόνης, Ισμήνης, Καπανέως, Οιδίποδος…

Πλάτων (427 π.Χ. – 347 π.Χ.):
Ο ένας από τους δύο μεγαλύτερους φιλοσόφους της παγκόσμιας Ιστορίας. Η θρυλική του Ακαδημία στην περιοχή του Κολωνού λειτούργησε για δέκα αιώνες (1.000 χρόνια!!!), εκπαιδεύοντας ηγέτες και φιλοσόφους που άφησαν το στίγμα τους στην Ιστορία. Όταν ο Ιουστινιανός την έκλεισε, σύμφωνα με αστικούς μύθους, η Βιβλιοθήκη του μεταφέρθηκε και κρύφτηκε στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και το πρακτικό μέρος της Διδασκαλίας του, στο μοναστήρι των Σαολίν Μοναχών Σονγκ Σαν, από τον Ινδό Μποντιντάρμα, πρίγκιπα της πολεμικής φυλής των Σαχελίν, ιδρυτή του Βουδισμού Ζεν (από το Ελληνικό ΖΕΙΝ).
Σύμφωνα με την Πλατωνική Θεωρία, ο Κόσμος της Ύλης είναι απλά απεικόνιση του Κόσμου των Ιδεών, η Ενέργεια συμπυκνωμένη γίνεται Ύλη και εμείς δεν ζούμε στην Πραγματικότητα, αλλά σε μια φαντασίωση που πιστεύουμε για Πραγματικότητα.

Αριστοτέλης (384 π.Χ. – 322 π.Χ.)
Ο δεύτερος μεγαλύτερος φιλόσοφος της παγκόσμιας Ιστορίας, μαζί με τον δάσκαλό του Πλάτωνα. Ο θεμελιωτής του Ορθολογισμού και της Δυτικής Φιλοσοφίας. Σπούδασε στην Ακαδημία Πλάτωνος για 20 έτη, στα μαγικά στενά του Κολωνού, όταν ένας μέσος μαθητής την τελείωνε σε 5 χρόνια, συγγράφοντας μαζί με τον Πλάτωνα τις Μυστικές Διδασκαλίες που δίδασκε σε κλειστές ομάδες επίλεκτων μαθητών, όπως ο Αλέξανδρος ο Μέγας και οι Επίλεκτοί του.
Όταν πέθανε ο Πλάτων, και αφού ο Σπεύσιππος, ανιψιός του Πλάτωνα, ανέλαβε την διεύθυνση της Ακαδημίας, ανέβηκε στην Μίεζα και με τις Απόκρυφες Διδασκαλίες του, μέρος των οποίων αργότερα εξέδωσε με τον τίτλο «Μετά τα Φυσικά», έκανε τον Αλέξανδρο, τον γιο του Φιλίππου, Μεγάλο Στρατηλάτη και Πολεμιστή-Φιλόσοφο.
Όταν ο Αλέξανδρος ήταν έτοιμος για την αποστολή του, τόσο την φανερή, όσο και την μυστική, ο Αριστοτέλης κατέβηκε στην Αθήνα και ίδρυσε το Λύκειο, την φιλοσοφική του Σχολή στην περιοχή του Λυκαβηττού.
Έγραψε για τα πάντα… ολόκληρη η Δυτική Επιστήμη, όλοι οι τομείς της, βασίζονται στις μελέτες του Αριστοτέλη.

Επίκουρος (341 π.Χ. – 271 π.Χ.):
Ο Επίκουρος, οπαδός της φιλοσοφίας του Δημόκριτου, ήταν ο θεμελιωτής της Επικούρειας Φιλοσοφίας, θεωρίας που στρεφόταν γύρω από την Ηδονή και την Οδύνη.
Ίδρυσε τον γνωστό Κήπο του Επίκουρου, στην περιοχή του Κολωνού, πολύ κοντά στην Ακαδημία του Πλάτωνος, στις θεωρίες του οποίου ήταν αντίθετος.
Σύμφωνα με την Επικούρεια Φιλοσοφία, όταν ο άνθρωπος πεθαίνει, πεθαίνει και το σώμα και η ψυχή, δεν υπάρχει τίποτα μετά τον θάνατο.
Ο Κήπος του Επίκουρου στον Κολωνό ήταν ένα μεγάλο κοινόβιο… ελεύθεροι, δούλοι, εταίρες, οικογενειάρχες ζούσαν όλοι μαζί, σύμφωνα με τις αρχές και τις συμβουλές του ιδρυτή του.

Πυθαγόρας (580 πΧ. – 496 π.Χ.):
Ίσως ο μεγαλύτερος Μύστης της παγκόσμιας Ιστορίας.
Τί να πρωτογράψει κάποιος για τον άνθρωπο που, όπως όλοι οι Μεγάλοι Μύστες, δεν άφησε ούτε ένα γραπτό πίσω του.
Ο ιδρυτής των Μαθηματικών, άρα και την Φιλοσοφίας, πασίγνωστο το Πυθαγόρειο Θεώρημα των τριγώνων, με το οποίο ο φίλος του Πυθαγόρα Θαλής ο Μιλήσιος υπολόγισε για τον Άμαση, τον βασιλιά της Αιγύπτου, το ύψος της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπος.
Επηρέασε βαθιά τον Πλάτωνα, ο οποίος οικοδόμησε την Ακαδημία του με ένα μυστικό σχέδιο που βασίστηκε στην Γεωμετρία, με έμφαση στο Τρίγωνο, γεωμετρικό σχήμα που στο έργο του Τιμαίος, αποτελεί την βάση για τα πάντα στο Σύμπαν.
Για γυμνάσει τους μαθητές του στην εγκράτεια, όντας πεινασμένοι, έστρωναν τραπέζια με όλων των ειδών τα φαγητά. Οι μαθητές πήγαιναν και τα… μύριζαν, χορταίνοντας την πείνα τους μέσω της όσφρησης, αποδεικνύοντας πως οι ανάγκες του σώματος, είναι ανάγκες του μυαλού.
Ίδρυσε την “Εταιρεία”, μια Μυστική Οργάνωση επιστημόνων και φιλοσόφων, η οποία, λένε οι αστικοί μύθοι, υπάρχει ακόμη στις μεγάλες πρωτεύουσες πόλεις της Ευρώπης, σύμβολα της οποίας είναι ο Οφθαλμός και η Πυραμίδα… όχι απαραίτητα τα γνωστά.
Σύμφωνα με τους ίδιους μύθους, τα μέλη αυτής της Εταιρείας, άπαντες ομιλούντες την αρχαία Ελληνική, σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε χρόνο παρευρίσκονται στην… Ακαδημία Πλάτωνος.

Στα στενά του Μαγικού Κολωνού…

03

©2004-2018 Νικόλαος Παναγοδημητρόπουλος

elpis-bannerFacebook Page

Take it personal… and become a brand new person.
“Panagodimitropoulos Team”
by Nick Panagodimitropoulos

personal training 1

Θέλετε να μάθετε γρήγορα και ευχάριστα την αγγλική γλώσα:
Δείτε εδώ λεπτομέρειες και πληροφορίες για την μέθοδο E.L.P.I.S.

nick-panagodimitropoulos-english-lessons

Υπεύθυνος προγραμμάτων Εκπαίδευσης:
Nick Panagodimitropoulos
English Language Institute – University of Michigan, U.S.A.
Member of the Hellenic American Union

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s