Ο «μαγικός» Κολωνός και η Ιερή Πόλη των Αθηνών | nickpanagodimitropoulos blog

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα… στην περιοχή του Ίππιου Κολωνού, εκεί όπου ο Πλάτων δημιούργησε την Ακαδημία του, περιοχή αφιερωμένη στον Αλογατάρη Ποσειδώνα.
Ο παππούς και η γιαγιά, από την πλευρά της μητέρας μου, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Λουτράκι Κορινθίας, τόπο της Ήρας, κυράς των Αέρηδων και του Παγωνιού.
Από την πλευρά του πατέρα μου, ο συνονόματος παππούς από ένα χωριό που λέγεται Σούλι (ανάποδα θα μπορούσε να ηχεί και σαν Ήλιος), κάπου κοντά στο Λύκαιο όρος, τόπο του Λύκαιου Διός και του Λύκαιου Απόλλωνα, και η γιαγιά από ένα χωριό που λέγεται Καλύβια, στο Λεοντάρι της Μεγαλόπολης (εκεί όπου χρίστηκε Capo ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης), αμφότερα στην Αρκαδία… την γήινη, όχι την Ουράνια (αλλιώς γνωστή σαν Σείριος ή “Άστρο του Λύκου”).

Τόσο το Λουτράκι, όσο και τα Καλύβια, έχουν την λέξη ΛΥΚΙΑ κρυμμένη μέσα τους, η σχέση της με το ΛΥΚΑΙΟ όρος νομίζω εμφανέστατη.
Από την Λυκία μας έρχεται ο Άγιος Νικόλαος, Κύριος των Θαλασσών στην θέση του Ποσειδώνα, πατέρα του Αλκίνοου (αναγραμματισμένος ο Νικόλαος) του βασιλιά των μυστηριωδών Φαιάκων.
Ο Ποσειδώνας όταν έσμιγε με Πλειάδα, ο γιος ή ο εγγονός που γεννιόταν λεγόταν… Λύκος.
Ακόμα πιστεύετε πως η ζωή μας είναι βασισμένη σε συμπτώσεις;
Για ρίξτε μια ματιά στο Pattern (Σχέδιο) που αφορά στην δική σας Ταυτότητα με τον τρόπο που μοιράστηκα κομμάτι της δικής μου και ίσως εκπλαγείτε…

Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι θα ξέρετε από την Ιστορία, πως ο πρώτος γνωστός Κολωνιώτης ήταν ο Σοφοκλής.
Αργότερα ο Πλάτων, το 387 π.Χ., επέλεξε την περιοχή του Κολωνού για να δημιουργήσει την Ακαδημία του, γιατί η περιοχή, εκείνη την εποχή, είχε ήδη αρχαία Ιστορία !!!
Αν ρίξετε μια ματιά στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» θα εκπλαγείτε. Όσοι αγαπούν την περιοχή μας (είμαι  Κολωνιώτης και φανατικά υπερήφανος στο θέμα του Κολωνού), θα ταξιδέψουν στα βήματα της Αντιγόνης, του Οιδίποδος, της Ισμήνης (ακριβώς, οι δρόμοι έχουν πάρει τα ονόματα των ηρώων της τραγωδίας. Αυτοί που κάνουν τις ονοματοδοσίες των δρόμων, δεν είναι άσχετοι, έχουν «ειδικές» γνώσεις επάνω στις ενέργειες μιας περιοχής, και η δική μας είναι από τις πιο αρχέγονα δυνατές…
αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης).

Τί συνδέει τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Επίκουρο, τον Πυθαγόρα, τον Θησέα και δεκάδες ακόμη ονόματα Ελλήνων που διαμόρφωσαν την Παγκόσμια Ιστορία της Ανθρωπότητας;
Μα…ο Κολωνός.
Ο «μαγικός» Κολωνός…

Όπως ίσως ξέρουν πολλοί φίλοι, τα ιερά της Ελλάδος, αρχαίοι ναοί, βωμοί κλπ. δεν ήταν χτισμένα τυχαία, υπήρχε συγκεκριμένο πλάνο που οι κτίστες ακολουθούσαν. Ό,τι υπήρχε στην Αρχαιότητα δεν εξαφανίστηκε με την έλευση του Χριστιανισμού.
Αντιθέτως…
οι εκκλησίες που αντικατέστησαν τα ιερά, αφιερώθηκαν σε «αγίους» με ιδιότητες όμοιες με εκείνες των αρχαίων θεών, πίσω από αμφότερους άλλωστε τους όρους «θεός» ή «άγιος», κρύβονται κάποιες Δυνάμεις, τις περισσότερες φορές μάλιστα η ίδια.
Το χτίσιμο των ιερών ακολουθούσε την τεχνική των Ιερών Τριγώνων … με κέντρο έναν Ναό έφερνες έναν κύκλο που περνούσε από έναν άλλον. Αυτός ο κύκλος είχε στην περιφέρειά του τουλάχιστον έναν ακόμη Ναό, Ιερό ή Βωμό. Έχουμε λοιπόν ένα ισοσκελές τρίγωνο με κορυφή έναν Ναό (ή Εκκλησία σήμερα) που ισαπέχει από δύο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ακόμη Ναούς (ή Εκκλησίες).

Θα μου πείτε τι κάθομαι και σας αραδιάζω τώρα …
Μα έχω προσωπικούς λόγους. Βέρος Κολωνιώτης είπαμε, ΛΑΤΡΕΥΩ τον Κολωνό και αρχής γενομένης με αυτό το άρθρο, θέλω να βγάλω προς τα έξω κάποιες «ειδικές» γνώσεις  που, χμμμ… ίσως βοηθήσουν με κάποιους «μεταλογικούς» τρόπους να αναδείξουμε την περιοχή μας που έχει «μαυρίσει» υπερβολικά.
Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα…

Ας «παίξουμε» λίγο με κάποιες περίεργες συμπτώσεις που ανακάλυψα κατά τη «χαρτογράφηση» της περιοχής μας, κατά την διάρκεια μερικών… χιλιομέτρων οδοιπορίας, είτε με τον σκύλο μου, είτε με μαθητές και φίλους που ακολουθούμε την Τεχνική της Περιπατητικής.
Όποιος έχει κέφι μπορεί να πάρει, ή να φτιάξει, έναν μεγάλο χάρτη της περιοχής μας και να επαληθεύσει όσα θα γράφω.

Συνωμοσιολογικά και φευγάτα όλα αυτά θα μου πείτε…
Ίσως… (αυτή τη ζημιά έκαναν οι διάφοροι «ουφολόγοι» συνωμοσιολόγοι σε όσους ερευνούμε σοβαρά για χρόνια τέτοια θέματα).
Για να τα δούμε όμως με στοιχεία… έχει την πλάκα του.
Για αρχή…

Αααα… μην ξεχάσω.
Επειδή όλα αυτά σίγουρα θα σας φαίνονται τελείως «άλλα αντ’ άλλων» ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο μου:

Το Μαγικό Κέντρο της Αθήνας

Αλλά και σε αυτό:

Οι Αλλόκοσμοι Δρόμοι της Πόλης

Θα βρείτε όλα αυτά που χρειάζεστε για αρχή σε ένα πολύ όμορφο Ταξίδι στην ίδια σας την ΑΓΝΩΣΤΗ γειτονιά…
Και η Πραγματικότητα γύρω σας, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια…

Ας ξεκινήσουμε με το Ιερό των Ευμενίδων από ένα ιδιαίτερα all time επίκαιρο μυθιστόρημά μου «Επιστημονικής Φαντασίας», την σημερινή Αγία Ελεούσα (Εκείνη που είναι… Ευμενής), εκκλησία που ανήκει σε ιδιώτη, στην οδό Ηλέκτρας, δίπλα στον Λόφο του Κολωνού.
Ναι… δίπλα στο «στοιχειωμένο», εγκαταλελειμμένο σπίτι-καφετέρια με την «περίεργη» ατμόσφαιρα.

Αν φέρουμε έναν κύκλο με κέντρο την Αγία Ελεούσα, ο κύκλος αυτός περνάει από τον Άγιο Αιμιλιανό, τον Εσταυρωμένο στη Λένορμαν και την Κοίμηση της Θεοτόκου (αυτή δίπλα στην οδό Πέτρας. Είμαι ΑΠΟΛΥΤΑ σίγουρος πως οι περισσότεροι ντόπιοι κάτοικοι δεν ξέρετε καν πως εκεί υπάρχει Εκκλησία….
Η Αγία Ελεούσα λοιπόν απέχει ίση απόσταση από :
1. τον Άγιο Αιμιλιανό
2. τον Εσταυρωμένο
3. Την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Αν ενώσετε στον χάρτη της Κοίμηση της Θεοτόκου (κοντά στην Πέτρας), με την άλλη Κοίμηση της Θεοτόκου στο ποτάμι, στην έξοδο για Εθνική, η γραμμή περνάει από τον… Εσταυρωμένο.

Αυτά στον πρώτο κύκλο.
Ας αλλάξουμε όμως ακτίνα στον διαβήτη μας και με κέντρο ξανά την Αγία Ελεούσα ας φτιάξουμε έναν κύκλο με ακτίνα, χμμμ… δεν βαριέσαι, ας βάλουμε τον «δημοφιλή» Άγιο Παντελεήμονα.
Ups… τι έχουμε;
Ο κύκλος αυτός περνάει από τον Άγιο Παντελεήμονα, τον Άγιο Γεώργιο στην οδό Πλάτωνος και τον Απόστολο Παύλο.

Μάλιστα… και οι τρεις περιοχές αρκετά «κακόφημες» πια, μιας και κατακλύζονται από ορδές λαθρομεταναστών, αλλά και κακοποιών στοιχείων που έχουν κάνει κατάληψη στα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Ποιος ξέρει … ίσως οι «Μάγοι του Συστήματος» τοποθετούν τα πιόνια τους στις επειλεγμένες περιοχές «κλειδιά»…

Η Αγία Ελεούσα λοιπόν απέχει άρα ίση απόσταση επίσης από:
1. τον Απόστολο Παύλο.
2. τον Άγιο Παντελεήμονα
3. τον Άγιο Γεώργιο.

Αυτά για αρχή…
Και φυσικά, όπως κάθε άρθρο μου σε αυτό το blog, σε αυτήν την κατηγορία θεμάτων, αποτελεί και ένα Αόρατο Μήνυμα, με συγκεκριμένους αποδέκτες. Αλλά και είναι γεμάτο από «κλειδάκια» αντίστασης.
Άλλωστε και η «Μυστική Αντίσταση» των Λυκαώνων του Θησέα και του Άλκη Κούρου, από τον Κολωνό ξεκίνησε…
(Στο μυθιστόρημά μου εννοείται… εκείνο της «Επιστημονικής Φαντασίας«…)

Ας συνεχίσουμε την ξενάγησή μας στον Μύθο, με μια ματιά στα πρόσωπα της Ιστορίας που σχετίζονται με την ιδιαίτερη αυτή περιοχή της Ιερής Πόλης των Αθηνών.

Οιδίποδας:
Μυθικός βασιλιάς της Θήβας. Ο πατέρας του Λάιος τον άφησε έκθετο στο όρος Κιθαιρώνα όπου τον μεγάλωσαν βοσκοί. Όταν μεγάλωσε, παντρεύτηκε χωρίς να το ξέρει την μητέρα του Ιοκάστη και έκανε 4 παιδιά, τον Ετεοκλή, τον Πολυνείκη, την Αντιγόνη και την Ισμήνη, που ήταν παράλληλα και… αδέλφια του.
Όταν έμαθε την αλήθεια για την Ιοκάστη, από τις τύψεις του έβγαλε ο ίδιος τα μάτια του και τυφλός πια ήρθε στην Αθήνα, στην περιοχή του Κολωνού, όπου σε μυστικό σημείο βρίσκεται το σώμα του θαμμένο για να φυλά την πόλη των Αθηνών, τοποθεσία που γνωρίζουν ΜΟΝΟΝ οι διάδοχοι του Θησέα, μόνον ο Θησέας ήταν παρών όταν ο Οιδίποδας αναλήφθηκε στον Ουρανό σαν δώρο των θεών για την δυστυχία που έζησε χωρίς να φταίει, στην μυστική βασιλική ιεραρχία και γραμμή αίματος που φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Οι δρόμοι του Κολωνού έχουν πάρει τα ονόματα των ηρώων του Θηβαϊκού Κύκλου, Ιοκάστης, Αντιγόνης, Ισμήνης, Καπανέως, Οιδίποδος…

Πλάτων (427 π.Χ. – 347 π.Χ.):
Ο ένας από τους δύο μεγαλύτερους φιλοσόφους της παγκόσμιας Ιστορίας. Η θρυλική του Ακαδημία στην περιοχή του Κολωνού λειτούργησε για δέκα αιώνες (1.000 χρόνια!!!), εκπαιδεύοντας ηγέτες και φιλοσόφους που άφησαν το στίγμα τους στην Ιστορία. Όταν ο Ιουστινιανός την έκλεισε, σύμφωνα με αστικούς μύθους, η Βιβλιοθήκη του μεταφέρθηκε και κρύφτηκε στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και το πρακτικό μέρος της Διδασκαλίας του, στο μοναστήρι των Σαολίν Μοναχών Σονγκ Σαν, από τον Ινδό Μποντιντάρμα, πρίγκιπα της πολεμικής φυλής των Σαχελίν, ιδρυτή του Βουδισμού Ζεν (από το Ελληνικό ΖΕΙΝ).
Σύμφωνα με την Πλατωνική Θεωρία, ο Κόσμος της Ύλης είναι απλά απεικόνιση του Κόσμου των Ιδεών, η Ενέργεια συμπυκνωμένη γίνεται Ύλη και εμείς δεν ζούμε στην Πραγματικότητα, αλλά σε μια φαντασίωση που πιστεύουμε για Πραγματικότητα.

Αριστοτέλης (384 π.Χ. – 322 π.Χ.)
Ο δεύτερος μεγαλύτερος φιλόσοφος της παγκόσμιας Ιστορίας, μαζί με τον δάσκαλό του Πλάτωνα. Ο θεμελιωτής του Ορθολογισμού και της Δυτικής Φιλοσοφίας. Σπούδασε στην Ακαδημία Πλάτωνος για 20 έτη, στα μαγικά στενά του Κολωνού, όταν ένας μέσος μαθητής την τελείωνε σε 5 χρόνια, συγγράφοντας μαζί με τον Πλάτωνα τις Μυστικές Διδασκαλίες που δίδασκε σε κλειστές ομάδες επίλεκτων μαθητών, όπως ο Αλέξανδρος ο Μέγας και οι Επίλεκτοί του.
Όταν πέθανε ο Πλάτων, και αφού ο Σπεύσιππος, ανιψιός του Πλάτωνα, ανέλαβε την διεύθυνση της Ακαδημίας, ανέβηκε στην Μίεζα και με τις Απόκρυφες Διδασκαλίες του, μέρος των οποίων αργότερα εξέδωσε με τον τίτλο «Μετά τα Φυσικά», έκανε τον Αλέξανδρο, τον γιο του Φιλίππου, Μεγάλο Στρατηλάτη και Πολεμιστή-Φιλόσοφο.
Όταν ο Αλέξανδρος ήταν έτοιμος για την αποστολή του, τόσο την φανερή, όσο και την μυστική, ο Αριστοτέλης κατέβηκε στην Αθήνα και ίδρυσε το Λύκειο, την φιλοσοφική του Σχολή στην περιοχή του Λυκαβηττού.
Έγραψε για τα πάντα… ολόκληρη η Δυτική Επιστήμη, όλοι οι τομείς της, βασίζονται στις μελέτες του Αριστοτέλη.

Επίκουρος (341 π.Χ. – 271 π.Χ.):
Ο Επίκουρος, οπαδός της φιλοσοφίας του Δημόκριτου, ήταν ο θεμελιωτής της Επικούρειας Φιλοσοφίας, θεωρίας που στρεφόταν γύρω από την Ηδονή και την Οδύνη.
Ίδρυσε τον γνωστό Κήπο του Επίκουρου, στην περιοχή του Κολωνού, πολύ κοντά στην Ακαδημία του Πλάτωνος, στις θεωρίες του οποίου ήταν αντίθετος.
Σύμφωνα με την Επικούρεια Φιλοσοφία, όταν ο άνθρωπος πεθαίνει, πεθαίνει και το σώμα και η ψυχή, δεν υπάρχει τίποτα μετά τον θάνατο.
Ο Κήπος του Επίκουρου στον Κολωνό ήταν ένα μεγάλο κοινόβιο… ελεύθεροι, δούλοι, εταίρες, οικογενειάρχες ζούσαν όλοι μαζί, σύμφωνα με τις αρχές και τις συμβουλές του ιδρυτή του.

Πυθαγόρας (580 πΧ. – 496 π.Χ.):
Ίσως ο μεγαλύτερος Μύστης της παγκόσμιας Ιστορίας.
Τί να πρωτογράψει κάποιος για τον άνθρωπο που, όπως όλοι οι Μεγάλοι Μύστες, δεν άφησε ούτε ένα γραπτό πίσω του.
Ο ιδρυτής των Μαθηματικών, άρα και την Φιλοσοφίας, πασίγνωστο το Πυθαγόρειο Θεώρημα των τριγώνων, με το οποίο ο φίλος του Πυθαγόρα Θαλής ο Μιλήσιος υπολόγισε για τον Άμαση, τον βασιλιά της Αιγύπτου, το ύψος της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπος.
Επηρέασε βαθιά τον Πλάτωνα, ο οποίος οικοδόμησε την Ακαδημία του με ένα μυστικό σχέδιο που βασίστηκε στην Γεωμετρία, με έμφαση στο Τρίγωνο, γεωμετρικό σχήμα που στο έργο του Τιμαίος, αποτελεί την βάση για τα πάντα στο Σύμπαν.
Για γυμνάσει τους μαθητές του στην εγκράτεια, όντας πεινασμένοι, έστρωναν τραπέζια με όλων των ειδών τα φαγητά. Οι μαθητές πήγαιναν και τα… μύριζαν, χορταίνοντας την πείνα τους μέσω της όσφρησης, αποδεικνύοντας πως οι ανάγκες του σώματος, είναι ανάγκες του μυαλού.
Ίδρυσε την “Εταιρεία”, μια Μυστική Οργάνωση επιστημόνων και φιλοσόφων, η οποία, λένε οι αστικοί μύθοι, υπάρχει ακόμη στις μεγάλες πρωτεύουσες πόλεις της Ευρώπης, σύμβολα της οποίας είναι ο Οφθαλμός και η Πυραμίδα… όχι απαραίτητα τα γνωστά.
Σύμφωνα με τους ίδιους μύθους, τα μέλη αυτής της Εταιρείας, άπαντες ομιλούντες την αρχαία Ελληνική, σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε χρόνο παρευρίσκονται στην… Ακαδημία Πλάτωνος.
Στα στενά του Μαγικού Κολωνού…

©2004-2020 Νικόλαος Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.

Η ARKADIAN – N.S.P. στο Facebook

arkadian

Καλωσήλθατε στην ARKADIAN.
Ενημερωθείτε για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, τα σεμινάρια και τις υπηρεσίες που σας παρέχουμε. Πλοηγηθείτε στον ιστότοπό μας και βρείτε Συμβουλές Αυτοπροστασίας, Συμβουλές Προπόνησης και Διατροφής, θέματα Πολεμικών Τεχνών και Αυτοβελτίωσης, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε «ιδιαίτερους» τομείς της Γνώσης, Συμβουλές Management & Marketing, βιβλία και άλλα πολλά.

Et in Arkadian ego.
Join us…

books

Δημιουργός γεννιέσαι, δεν γίνεσαι…
το Χάρισμα των Μουσών είναι το Δώρο των θεών σε κάποιους ανθρώπους, για να μπορούν να μεταφέρουν το Μήνυμά τους στην Ανθρωπότητα.
Συγγραφέας γίνεσαι, δεν γεννιέσαι…
αφού πρώτα έχεις διαβάσει δεκάδες βιβλία, για να μυηθείς στον Λόγο και να χαράξεις τον δικό ΣΟΥ Δρόμο, έτσι ώστε να γράψεις κάποια από τα δεκάδες βιβλία που θα διαβάσουν οι κατοπινοί που θα μυηθούν στον Λόγο για να χαράξουν τον δικό ΤΟΥΣ Δρόμο.
Και έτσι γίνεται από τις απαρχές της Ανθρωπότητας μέχρι σήμερα…
η Φλόγα της Γνώσης μεταλαμπαδεύεται στους επόμενους, για να Αναστηθεί στα πόδια Της η σκλαβωμένη Ανθρωπότητα.

Θέλετε να μάθετε το πώς να γράφετε, πώς να εκδίδετε οι ίδιοι τις Δημιουργίες σας, πώς να επικοινωνείτε το Έργο σας στον κόσμο, συστήνοντας τον Εαυτό σας στον Κόσμο; Θα το μάθουμε ΜΑΖΙ, ΕΜΕΙΣ…
στα σεμινάριά μας.

Αν πάλι δεν θέλετε να το κάνετε εσείς…
μπορούμε να το κάνουμε ΕΜΕΙΣ για εσάς.
Η Επικοινωνία, ελληνιστί Marketing, είναι ένα από τα ΔΥΝΑΤΑ μας χαρτιά. Και όπως συνηθίζω να λέω, η συνεργασία με έναν Άσο, μεταμορφώνει ακόμη και ένα μηδενικό…
στο Δέκα το Καλό.

Θα μας βρείτε εδώ

Οι We-writers.com στο Facebook

logo we-writers

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s